TRAINING SLECHT NIEUWS GESPREK

Wanneer kom je naar de training Slecht nieuws gesprek?
Je voert geregeld slecht nieuws gesprekken, bijv. je wilt iemand ontslaan, overplaatsen of een onwelkome verplichting opleggen. 

Waarom, met welk doel?
Ondanks dat het slecht nieuws is, wil je toch een goed gesprek voeren. 

Wat levert de training jou op?
+ Je kunt de vijf stappen van een slecht nieuws gesprek toepassen.
+ Voortaan besef je dat je een boodschap altijd zowel op inhouds- als betrekkingsniveau (in relatie tot de ander) brengt.
+ Je houdt de regie en zorgt ervoor dat er begrip en aandacht is voor wat het slechte nieuws met de ander doet.

Wanneer kan je deelnemen?
Je bent van harte welkom om mee te doen aan de training Slecht nieuws gesprek op de volgende dagen:

  • Vrijdag 3 april 2020
  • Of volg de training een-op-een via een gouden uurtje.

Tijd
09.00 – 12.00 uur

Locatie
INGRID+ Academy
De Kronkels 5a
3752 LM Bunschoten

Met wie?
Je volgt de training met maximaal acht deelnemers. Alle aandacht voor jou.

Snap je wel, toch? #slechtnieuwsgesprek

,,Wat ik je dus zeggen wil… Je hebt nog wel heel veel te leren. Je bent heel bekwaam, maar nog niet echt in wat je van je verlangen. Uhm…dus ja. Nou ja, je begrijpt het vast wel. Toch?” Je baas kijkt je met een grote glimlach aan. Hij probeert je echt een goed gevoel te geven. Wat moet je er nou van denken? Gaat dit gesprek nu de goede kant op? Is dit een soort waarschuwing en krijg je nog een kans? Of…zien ze het eigenlijk niet meer zo met je zitten? Of je het begrijpt? Uh…nee. 

Je wilt net je mond opendoen. Je trilt een beetje. Maar je baas gaat al vriendelijk glimlachend staan. Je krijgt een stevige handdruk en een bemoedigend knikje. Oke, dan ga je maar. Blijkbaar krijg je nog een kans. Ofzo?! Je wilt naar je werkplek teruglopen, maar dan kucht de baas. ,,Loop je mee dan?” vraagt ie. ,,Dan stellen we gelijk even je laatste dag vast samen met de loonadministratie en kijken we even naar je vakantiedagen en zo. Goed?” Dus toch! Je wilt door de grond zakken.

Hoezo onduidelijk?!

Zo onduidelijk kan het soms zijn; een slecht nieuwsgesprek. De boodschapper brengt zijn verhaal zo wollig en zendt ondertussen zulke tegenstrijdige signalen uit, dat je er ‘geen biet’ van snapt. Slecht nieuws brengen is ook niet makkelijk. Het vergt voorbereiding, moed, inlevingsvermogen, overtuigingskracht, leiderskwaliteiten en nog heel veel meer. Dat alles in één gesprek. Niet alleen voor de toehoorder kan het indrukwekkend zijn, ook van de boodschapper wordt veel gevraagd.

Goed gesprek

Een slecht nieuws gesprek voeren wordt wel een stuk gemakkelijker met de ‘tips en trucs’ van INGRID+ Academy. Volg enkel 3 uurtjes de training Slecht nieuws gesprek, en je kunt voortaan aan de hand van een aantal stappen een slecht nieuws gesprek voeren dat inhoudelijk sterk en duidelijk is en in relatie tot de ander gebracht wordt. Daarnaast kun je in het oog houden wat de boodschap doet en leer je de regie te houden. Je maakt van een slecht nieuws gesprek desondanks toch een goed gesprek!

Voorbereiding van groot belang

De voorbereiding doet heel veel. Wist je dat 90 procent van de kwaliteit van de gesprekken wordt bepaald door de voorbereiding? Ga er dus op z’n minst een half uur voor zitten. In de training geven we je een lijstje waarmee je alvast kunt nadenken over het te voeren gesprek (bijvoorbeeld over je eigen emoties en de te verwachten emoties van de ander) en een stappenplan (een structuur voor het gesprek waarmee je regie houdt). Daarnaast mogen de deelnemers vertellen over hun ervaring met eerder gevoerde gesprekken en uiteraard oefenen. Oefenen met elkaar en met de trainer.

Luisteren

Alvast een tip vanuit de training: Luister! Durf stil te zijn. Ga pijnlijke stiltes niet uit de weg, maar laat je nieuws landen. Houd bijvoorbeeld na je boodschap even je mond tot de ander iets zegt, en luister dan goed. Ook in een slecht nieuws gesprek gaat het om relatie. Mensen willen gehoord worden. Als je toehoorder merkt dat jij luistert, daalt zijn stressniveau. En over het algemeen geldt; mensen luisteren het beste naar mensen die zelf ook goed luisteren. Niet de spreker maar degene die luistert, stuurt het gesprek.

Meer leren? Meld je aan voor de training Slecht nieuws gesprek!

Wat kunnen we voor je doen? vertel het ons.

1 + 4 =

Meld je nu aan!

Ontvang wekelijks (gratis) de INGRID+ Academy mailing.
Met mediatips, verrassende verhalen en vragen die je aan het denken zetten.
Mogen wij jou inspireren? 

Gefeliciteerd. Het is gelukt! Jouw naam en e-mailadres staan op de mailinglist. Vanaf nu ontvang je wekelijks inspiratie in jouw mailbox waarmee jij jouw relaties sterker maakt. Want daar gaat het om. Relaties sterker maken. #maakrelatiessterker ingridacademy.nl