Welkom in de Academy: De Kronkels 5a, 3751 LM Bunschoten, UTRECHT 033 7370459 hallo@ingridacademy.nl

OPFRISCURSUS NEDERLANDS

Wanneer kom je naar de Opfriscursus Nederlands?
Je vindt ‘goed Nederlands’ schrijven lastig of wilt weer op scherp gezet worden.

Waarom, met welk doel?
Jij voorkomt de meest voorkomende spel- en taalfouten en schrijft actief en krachtig. Dat komt de geloofwaardigheid en overtuigingskracht van jouw tekst ten goede.

Wat levert de training jou op?
1. Jij past eenvoudig de Nederlandse taal- en spellingsregels toe.
2. De meest voorkomende taalfouten maak je nooit meer.
3. Je leert alles over o.a. dt-regels, bijvoeglijk of zelfstandig naamwoord, samenstellingen, vergelijkingen en overtreffende trap, incongruente zinnen en actief schrijven.
4. Jouw teksten leiden niet af van de boodschap, doordat onlogische zinnen, taal- en spelfouten verleden tijd zijn.

Wanneer kan je deelnemen?
Je bent van harte welkom om mee te doen aan de training Goed Nederlands.

+ Dinsdag 3 november 2020
+ Donderdag 21 januari 2021
+ Maandag 15 maart 2021
+ Donderdag 20 mei 2021

Tijd
09.00 – 12.00 uur

Locatie
INGRID+ Academy
De Kronkels 5a
3752 LM BUNSCHOTEN (UTRECHT)

Met wie?
Je volgt de training met maximaal acht deelnemers. Alle aandacht voor jou.

Training was echt leuk en zeker niet saai

 

“Die drie uur vloog voorbij en was niet saai! Ik zag er wel een beetje tegenop, eerlijk gezegd. Het opfrissen van de Nederlandse taal vond ik heel nuttig, vooral de Engelse werkwoorden en hun vervoegingen. Daar maak je heel vaak fouten mee! Nu dus niet meer! Heel vernieuwend en goede training!’ ’t Kofschip. Maar nu dan ’t ex-kofschip vond ik echt top om weer eens goed uitgelegd te krijgen, plus al die dingen die je ooit wel hebt geweten en waar je nu vaak google voor gebruikt of je gevoel (vaak beide niet juist weet ik…) en dat hoeft nu dus niet meer!”

Ada Huijgen, Teamleider zorg,  De Haven

Helder

“Zo. Eindelijk eens helder uitgelegd hoe alles werkt!”

Maria van Dijk, stijlcoach, Day Kleur en stijladvies

Goedt Neederlants

Je zit achter je bureau. Het is nog lekker rustig in de kantoortuin. Je haalt een kopje koffie in die blauwe beker met die hond. De beker die bij je collega’s tot grote hilariteit zorgde toen je ‘m meebracht. Je grinnikt even. Terug op je stoel lees je de mail door die je zo wilt gaan verzenden.  Ziet er goed uit. Je wilt al bijna op ‘send’ drukken als je ineens gaat twijfelen. Het woord ‘betekent,’ in één van je zinnen; moet dat nou met een -d of een -t?

Je weet het echt even niet. Meestal doe je het op gevoel goed, dus het zal nu ook wel kloppen. Toch? Voor de zekerheid toch maar even Googelen. Ondertussen druppelt het langzaam vol op kantoor. Aaaaaah, daar is Gerry van de receptie. Zij weet altijd veel van spelling en grammatica. ,,Hoe je ‘betekent’ schrijft?”, vraagt ze. Dat kan ze jou haarfijn uitleggen. Haar betoog komt erop neer dat je eerst moet weten wat het verschil is tussen ‘betekent’ en ‘betekend’. Daarvoor maakt ze een vergelijking met een aantal werkwoorden.

De tegenwoordige tijd is altijd stam+t. Wel eens van gehoord, toch?

Hij werk-t

Zij loop-t

Hij betekent-t

Als ‘betekent’ tegenwoordige tijd is moet je het dus schrijven met een -t. Een simpel trucje is om het woord in de zin te vervangen door een ander werkwoord, zoals zingen. ‘Hij betekend/betekent veel voor de organisatie’ is dan ‘Hij zingt veel voor de organisatie.’ Dus dan schrijf je betekent met een -t. ‘Easy toch?’, vraagt Gerry met een knipoog.

Maar het werkwoord ‘betekenen’ schrijf je met een -d als het een voltooid deelwoord is. Het voltooid deelwoord begint vaak met be-, ge-, ver- of ont- en eindigt op een -d, -t of -en.

Hij heeft gewerkt

Zij heeft gelopen

Hij heeft betekend

’t ex Kofschip

Om te bepalen of het voltooid deelwoord met een -d is, kun je het handige ezelsbruggetje ‘t kofschip’ gebruiken, of tegenwoordig zeggen ze ook wel ‘t ex-kofschip’. De medeklinkers uit ‘t Ex-kofschip’, dus t, f, k, s, ch, p (en tegenwoordig dus ook x) helpen te bepalen of een werkwoord -t of -d krijgt in de voltooide tijd (en verleden tijd -te en -de). De uitgang -t wordt toegevoegd aan werkwoorden waarvan de stam (het hele werkwoord zonder -en) eindigt op één van de medeklinkers uit ’t ex kofschip’.  Andere werkwoorden krijgen -d.

Luisteren naar verleden tijd

De mensen die in Nederland geboren zijn, kunnen het vaak zelf ook horen. Zeg het werkwoord waarvoor je de uitgang zoekt, maar eens hardop in de verleden tijd. ‘Hij betekende veel voor mij’ zeggen we en niet ‘Hij betekente veel voor mij.’ Dus moet het voltooid deelwoord ook met de -d aan het eind. Heb je hem nog? Je valt Gerry om de hals. ‘Thanks Gerry. Je bent mijn held.’ Gerry grinnikt. Zelf ben je ook tevreden. Jouw mail kan verzonden worden.

Weet je wat het is met correct Nederlands schrijven? Het is niet zo ingewikkeld en prima te leren. Je moet het alleen net even weten, mee oefenen én wat trucjes kennen om het te onthouden en toe te passen bij het schrijven van je mail in de lege kantoortuin. Die kennis, oefening en trucjes bieden we je tijdens de opfriscursus Nederlands van de INGRID+ Academy.

Als of dan

Er komt nog veel meer voorbij tijdens de training. We hebben het niet zonder reden drie uur lang over de Nederlandse taal, goed Nederlands, schrijven, spelling en grammatica. Denk bijvoorbeeld aan de regels voor de vergelijkende of overtreffende trap. Is iets even groot ofwel gelijk (vandaar de term vergelijking) dan gebruik je ‘als’. Zit er een verschil in (vandaar overtreffend, het één overtreft het ander) dan gebruik je ‘dan’. Even oefenen:

  1. Hij is groter … ik
  2. Zij is dikker … ik
  3. Zij zijn even groot … ik
  4. Hij is even lang … ik
  5. Zij is slimmer … hij

En? Kom je eruit met het regeltje erboven? De antwoorden zijn: 1. als 2. dan 3. als 4. als 5. dan

Basisregels in je hoofd

De Nederlandse taal is niet gemakkelijk, maar we kunnen er in de eerste plaats voor zorgen dat de spelling en grammatica klopt, dat we foutloos Nederlands schrijven. Weet je wat dat beteken[..]? (We oefenen even: met de -d of de -t? Weet je hem nog?) Dat je professioneel overkomt. En het mooie is, iedereen kan het leren. Hoe relaxt als de basisregels van de Nederlandse taal gewoon in je hoofd zitten? Scheelt je een hoop zoekwerk (googelen 😉). Daarom in drie uur de training Goed Nederlands. We gaan in op de meest voorkomende taal- en spelfouten, zodat jij die niet meer maakt. We hebben nog meer schrijftrainingen. Volg bijvoorbeeld ook de training Helder schrijven. Je bent van harte welkom bij de INGRID+ Academy.

Ps. het antwoord is: betekent!

Wat kunnen we voor je doen? vertel het ons.

13 + 11 =

Voordat je verder leest...

Ontvang net als 1.007 andere professionals elke week de INGRID+ Academy nieuwsbrief met inspirerende verhalen, must-see TEDtalks en originele tips waardoor jouw relaties sterker worden. Geen zorgen, het is gratis en het kost je slechts een paar seconden. 

Bedankt voor je aanmelding! Onze eerste tips verschijnen binnenkort in je inbox. Yihaa!