TRAINING MOTIVATIEBRIEF SCHRIJVEN

Wanneer kom je naar de training Motivatiebrief schrijven?
Als je graag uitgenodigd wilt worden op sollicitatiegesprek bij die ene, geweldige organisatie!

Waarom?
Jij wilt een nieuwe baan en moet een motivatie- of sollicitatiebrief schrijven.

Wat levert de training jou op?
+ Je bent in staat om een overtuigende motivatiebrief te schrijven.
+ Voortaan kun je werken met sleutelwoorden en tussenkopjes.
+ Je weet welke vragen je moet beantwoorden in een sollicitatiebrief.
+ Jouw sterke eigenschappen zet je kort, krachtig en illustrerend op papier.
+ Je bespaart tijd, doordat je het direct goed aanpakt.

Wanneer kan je deelnemen?
Je bent van harte welkom om mee te doen als je tijd wilt besparen en vanaf nu altijd een goede motivatiebrief of sollicitatiebrief wilt schrijven. Zo’n sollicitatiebrief waarmee je direct wordt uitgenodigd op gesprek!

  • Donderdag 16 april 2020
  • Of volg de training een-op-een via een gouden uurtje.

Tijd
09.00-12.00 uur

Locatie
INGRID+ Academy
De Kronkels 5a
3752 LM Bunschoten

Met wie?
Je volgt de training met maximaal acht deelnemers. Alle aandacht voor jou en jouw motivatiebrief.

Zeker profijt gehad van deze training!! Ik was onzeker om het zelf te doen. Ik ben ervan overtuigd dat de input voor de motivatiebrieven die ik kreeg tijdens de training ertoe geleid heeft dat ik uitgenodigd ben voor de gesprekken. Super bedankt daarvoor!!
Petra Vos

Kees Smit Teunmeubelen

Crispy brief met spicy pimentosaus

Zie jij er ook zo tegenop? Weer zo’n motivatiebrief schrijven? Je ziet jezelf alweer zitten achter je laptop aan de keukentafel. Kun je er onderuit? Een brief schrijven kost zoveel tijd. En wie leest het nu echt als er 100 brieven binnen komen? Ben je in de verleiding gekomen om je vorige brief gewoon te kopiëren en te plakken? Uiteraard pas je de datum, aanhef, functietitel en organisatie nog even aan. Ben je lekker snel klaar, toch? Maar ja. Onderscheid jij je daarmee van de rest? Krijg je zo een uitnodiging voor een gesprek?

‘Waarom zou je een motivatiebrief schrijven? Jij krijgt je baan dankzij jouw brief, dus lief mens, investeer tijd in die eerste horde. Wist je dat de meeste mensen solliciteren veel zwaarder vinden dan werken? En dat is het ook. Zwaar. Solliciteren is een vak. Echt. Wie wil er nou ‘sollicitant’ zijn van beroep? Het start al met het analyseren van een vacature. Klinkt heel wetenschappelijk hè? Je kijkt naar de organisatie, de afdeling waar je terecht komt, de inhoud van je functie, de functie-eisen, arbeidsvoorwaarden en de sollicitatieprocedure. Op basis daarvan bepaal je of je al dan niet gaat solliciteren.

Fastfood met ster

Over de functie-eisen gesproken. Laat je er vooral niet door afschrikken. Het is zoals ze de Homestyle Crispy Chicken omschrijven bij de Mac Donalds, maar dan precies het tegenovergestelde. Lees deze beschrijving eens van de Homestyle Crispy Chicken: ‘Vergeet alles wat je weet… [ahum…] over de smaak van kip. Nieuw op het menu is de Homestyle Crispy Chicken. Homestyle gemarineerde kipburger, heerlijk juicy van binnen en toch crispy van buiten. Met luxe sesambroodje, natuurlijk gerijpte Cheddar kaas, lange crispy bacon strips, Batavia sla, rode uien en gekarameliseerde uiencompete. De spicy Pimentosaus maakt hem helemaal af.’ Nou, dit klinkt bijna als een ster waardig, toch? Goed… zo probeert Mac Donalds je dus te verleiden. Toch weet iedereen dat je de beschrijving met  een korreltje zout moet nemen (uh… spreekwoordelijk dan). Want iedereen weet dat de blaadjes sla op je Homestyle Crispy Chicken niet zo knapperig, groen en stevig op je chicken liggen als op het plaatje. En dat het ook niet smaakt als in een restaurant met een ster. Het is fastfood. Zo is het ook met alle functie-eisen. Het klinkt onhaalbaar, de organisatie zoekt de ideale man of vrouw die alles kan en alle problemen oplost. De eisen blijken in de praktijk hoogstens wensen te zijn.

Verhalend schrijven

Er is een verschil tussen ‘harde eisen’ en ‘wensen’.  Iedereen begrijpt dat als je solliciteert naar de functie van apotheker, dat een harde eis dan wel is dat je kennis van medicijnen hebt.  Maar die harde eisen blijken uitstekend uit je cv. Je sollicitatiebrief hebben wij niet zonder reden omgedoopt tot motivatiebrief. In je motivatiebrief breng je je motivatie naar voren. Belangrijke vragen om te beantwoorden zijn: Waarom wil je deze functie? Waarom wil je bij dat bedrijf werken? Waarom moet dat bedrijf jou kiezen en niet die andere sollicitant? Schrijf verhalend. ‘Ik ben een creatieve vrouw, zonder 9-tot-5 mentaliteit en ik ben een aanpakker. Ik ga voor resultaat en ben een mensenmens.’ Schrijf jij ook zulke zinnen over jezelf? Wat zegt dit? Wat betekent creatief? En weet jij direct wat resultaat betekent? Schrijf zinnen die laten ZIEN in plaats van VERTELLEN. Je kunt in je motivatiebrief bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ben een financial die een vlotte babbel heeft’,  maar beter is ‘Ik ben een financial die ook nog eens de cijfers begrijpelijk weet te presenteren, zodat ze helder en verklaarbaar zijn voor het MT.’ Zie je het verschil? Je maakt het meteen praktisch!

Gouden tip

Weet je wat een goede vraag is om te beantwoorden in je motivatiebrief? Hey.. gouden tip deze hoor, want het werkt echt! Geloof ons maar. De vraag is: Waarom zou een potentiële werkgever mij waarschijnlijk net) NIET willen aannemen (ja, je snapt het zelf natuurlijk ook niet ;)? Als je daar een antwoord op weet, ga je dat argument ombuigen en juist expliciet benoemen in je motivatiebrief. Natuurlijk zorg je ervoor dat het vervolgens niet zo ernstig meer lijkt dat je niet aan die ene eis voldoet. Hoe je dat precies kunt doen, leren we je in de training Motivatiebrief schrijven van INGRID+ Academy.

Presentatie is alles

En dan nog iets. Je motivatiebrief hoeft er echt niet uit te zien als een real life Homestyle Crispy Chicken (inclusief verlept blaadje sla en een kwak Pimentosaus). Hoe maak je je motivatiebrief aantrekkelijk? Kies een duidelijk lettertype en zorg dat hij op één A4 past (inderdaad dat wordt schrappen!). Gebruik humoristische tussenkopjes en gebruik dus een vertellende en actieve schrijfstijl. Als je meer wilt weten over actief schrijven, kijk dan even bij onze trainingen ‘helder schrijven’ en ‘Goed Nederlands’.

Aan de slag

Nu is het jouw beurt. Ga maar weer zitten aan die keukentafel en start met het analyseren van je vacature. Heb je een duwtje in de goede richting nodig? Kom dan naar de INGRID+ Academy training ‘Motivatiebrief schrijven’. Het is ook fijn dat je met ‘lotgenoten’ zit. Ben je al member? Schrijf je dan in via de Pay ’n Plan app. Nog geen member? Volg de Korte route Werk en pak meteen nog de trainingen CV maken en Sollicitatiegesprek voorbereiden mee. BijvoorbeeldLeuk toch? Oh ja. Neem je de vacature mee waarop je wilt solliciteren? We helpen je graag jouw droombaan te bemachtigen

WAT KUNNEN WE VOOR JE DOEN? VERTEL HET ONS.

3 + 14 =