Welkom in de Academy: De Kronkels 5a, 3751 LM Bunschoten, UTRECHT 033 7370459 hallo@ingridacademy.nl

TRAINING HELDER SCHRIJVEN

Wanneer kom je naar de training Helder schrijven?
Jij schrijft veel. Nota’s, rapportages, adviesrapporten, beleidsadviezen, brieven, notulen, overheidsteksten en interne memo’s.

Waarom, met welk doel?
Jij ontvangt een dankbare lezer omdat je zo helder schrijft.

Wat levert de training jou op?
+ Je kunt je rapport, je notulen, je brief, je beleidsstuk, je formulier een heldere structuur geven. Mede dankzij de inzet van pakkende (sub)titels.
+ Jij weet wat jouw lezer (doelgroep) aanspreekt, en maakt de vertaalslag naar zijn belevingswereld.
+ Je krijgt tal van tips voor goed taalgebruik.
+ Jij zorgt voor duidelijkheid door krachtige rapporten, notulen, nota’s of beleidsadviezen.

Wanneer kan je deelnemen?
Je bent van harte welkom om mee te doen aan de training Helder schrijven op:
+ Donderdag 15 oktober 2020
+ Donderdag 17 december 2020
+ Donderdag 4 februari 2021
+ Maandag 29 maart 2021
+ Dinsdag 15 juni 2021

Tijd
09.00 – 12.00 uur

Locatie
INGRID+ Academy
De Kronkels 5a
3752 LM BUNSCHOTEN (UTRECHT)

Met wie?
Je volgt de training met maximaal acht deelnemers. Alle aandacht voor jou.

Memo, mail en beleidsstuk kan ik nu duidelijker schrijven

“Wat een stimulerende training! Nuttig en een goede afwisseling van theorie en oefeningen! Eye-opener was echt de keuze die je hebt in passieve en actieve schrijfstijl en hoe dat precies werkt. Het oefenen vond ik echt een meerwaarde! Memo, mail en beleidsstuk kan ik nu duidelijker schrijven doordat ik me iedere keer afvraag: wat heeft mijn lezer aan deze informatie? Hele fijne training!”

Thalita Koelewijn, Manager Opleidingen Woon-en zorgcentrum De Haven

Ik ga nu sneller naar kernboodschap

“Dit kan ik snel toepassen in mijn werk en daar heb ik heel veel aan. Ik vond de training heel goed omdat het me heeft geholpen om sneller naar mijn kernboodschap te gaan en niet teveel wollige taal te gebruiken!”

Janny Hopman, Teammanager Sherpa

Goed verhaal. Lekker kort.

Weet jij wat een ‘chief hapiness officer’ doet? Of heb jij een vergadering die ook wel ‘oogstdialoog’ wordt genoemd? Of heb jij er in het afgelopen jaar een ‘programmatrekker’ in jouw team bijgekregen? Uhm…wat? NRC columnist en eindredacteur Japke-d Bouma lacht zich slap om (en irriteert zich ook over) dit soort nieuw jargon dat ingesleten raakt op kantoren. Ze blikte onlangs terug op het jaar 2019 met een top 10 van ergste kantoorjargon. Haar (overigens erg grappige) verhaal onderstreept maar weer eens hoe moeilijk het is om zaken gewoon helder te communiceren. 

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat schrijven een complexe combinatie van taken is die zeer belastend is voor het werkgeheugen. Als je taken tegelijk wilt uitvoeren, gaat er snel iets mis: de structuur rammelt, je parafraseert te letterlijk of er zitten veel fouten of onduidelijkheden in de formulering. Schrijven is plannen, schrijven, schaven. Schrijf jij veel, bijvoorbeeld voor je werk, en wil je meer weten over zaken als pakkende koppen maken, structuur, vertaalslag maken naar belevingswereld, goed en krachtig taalgebruik en nog heel veel meer? wil je gewoon: helder schrijven? We helpen je een heel eind op weg met onze (maar) drie uur durende training Helder schrijven van INGRID+ Academy (we hebben ook een training Goed Nederlands, voor als het in een eerder traject al misgaat 😉).

De bekende drempel

Hier alvast wat inspiratie ter bemoediging mocht je nu ‘á la minute’ aan een tekst moeten beginnen. Allereerst. Wel eens gehoord van het Zeigarnik-effect? Begin nu maar gewoon!! Want, volgens Russisch psycholoog Bluma Zeigarnik naar wie dit effect genoemd werd, is het zo dat de natuurlijke programmering van je brein zo werkt, dat als je ergens aan begonnen bent, je het dan ook af wilt maken. Goed om te weten, toch? Je moet alleen even de drempel over.

Splits met een komma

En dan? Die zin hierboven, over Bluma Zeigarnik…struikelde je er bijna over? Errug lange zin he?! Kijk altijd of je zinnen korter kunt maken. Schrijf ze zo kort mogelijk, of splits ze op in twee zinnen. Kijk bijvoorbeeld of je ze kunt opsplitsen met een komma. Maak zinnen zo’n 10 tot 15 woorden. Wissel kortere zinnen af met langere. Zo houd je het spannend.

Koppen maken

Vind je het ook zo lastig om koppen en subkoppen te maken? Wel broodnodig voor de structuur en opbouw van je tekst, dus heel belangrijk om dit goed te doen. Wat we je alvast meegeven; wees concreet. Gebruik cijfers. Laat je kop een tip, reden of een les zijn. Een idee, een manier, een feit of de onthulling van een lang bewaard geheim. Meer hierover in de training van INGRID+ Academy.

Oprolbaar schrijven

En…wel eens gehoord van schrijven volgens het principe van de omgekeerde piramide? Het is eigenlijk ‘oprolbaar’ schrijven. Of te wel, je begint met de kernboodschap die je vervolgens in de rest van je tekst uitwerkt. Achteraan komt de minst belangrijke (wellicht nog wel leuke) informatie. Je neemt met deze manier van schrijven als uitgangspunt wat de LEZER WIL lezen, en niet wat JIJ WILT vertellen. Nieuwsberichten in de krant zijn ook zo opgebouwd (onderzoek het maar eens). Aan het eind van een artikel staat de informatie die eventueel gemakkelijk geschrapt kan worden. Dat is ook nog eens praktisch. Want bij te weinig ruimte in de krant (wat vaak pas op het allerlaatste moment blijkt), kan dan gemakkelijk ingekort worden. Uiteraard is piramide schrijven niet geschikt voor alle teksten. Wil je een een bloedstollende detective schrijven, dan is het niet handig reeds in de eerste alinea al te verklappen wie de dader is, hoe hij het deed, en waarom. Een beetje uh…killing, zeg maar. Meer weten?

NB. Wat woorden als ‘chief hapiness officer, ‘oogstdialoog’ en een ‘programmtrekker’ nu met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet specifiek genoeg zijn. Je laat het als het ware aan de lezer of toehoorder om de precieze betekenis in te vullen. Dat is volgens ons vragen om problemen…

Wat kunnen we voor je doen? vertel het ons.

14 + 11 =

Voordat je verder leest...

Ontvang net als 1.007 andere professionals elke week de INGRID+ Academy nieuwsbrief met inspirerende verhalen, must-see TEDtalks en originele tips waardoor jouw relaties sterker worden. Geen zorgen, het is gratis en het kost je slechts een paar seconden. 

Bedankt voor je aanmelding! Onze eerste tips verschijnen binnenkort in je inbox. Yihaa!