TRAINING CV MAKEN

Wanneer kom je naar de training CV maken?
Heb je zin om uitgenodigd te worden op sollicitatie- of kennismakingsgesprek? Dit is je training!

Waarom?
Jij wilt een cv dat de feiten weergeeft én laat zien wie je bent.

Wat levert de training jou op?
+  Je weet het wat en waarom van een pakkende cv.
+  Je krijgt een inspirerend format om je cv op te stellen.
+  Je weet wat je er in je cv moet staan, en hoe je dat
    slim omschrijft.
+  Je leert wat een persoonlijk profiel is, hoe je daarmee
    overtuigt en hoe natuurlijk je die opstelt.
+  Je weet hoe je eenvoudig je cv aanpast per sollicitatie
   (ja, dat is een aanrader)

Wanneer kan je deelnemen?
Je bent van harte welkom om mee te doen met de training CV maken op

 • Dinsdag 3 december 2019 of
 • Maandag 6 januari 2020 of
 • Woensdag 4 maart 2020

Tijd 
09.00 – 12.00 uur

Locatie
INGRID+ Academy
De Kronkels 5a
3752 LM Bunschoten

Met wie?
Je volgt de training met maximaal acht deelnemers. Alle aandacht voor jou en jouw cv.

“Ik had niet verwacht dat ik de stap zou zetten. Ben er nog iedere dag dankbaar voor! Wat een carrièreswitch! Heel hartelijk dank Janine voor al je oprechte hulp en aandacht in dit proces. En ook voor alle trainingen die ik via de leergang Loopbaandvies gevolgd hebt! Bedankt!

Wijnand de Graaf

Docent Biologie

Ok. Laten we even eerlijk zijn. Een cv maken dat is niet heel ingewikkeld, toch? Aan de andere kant.. het is wel echt even werk en kost tijd… Herken je dit?

Je zit, nou ja hangt lekker op de bank en scrollt wat door je tijdlijn op LinkedIn. En om eerlijk te zijn vind je dat best nuttig bezig bent! Want wie weet wat voor vacatures je vindt. Of met wie je even kan Linken om jezelf in de kijker te spelen. Tegelijk scroll je door Facebook, er is vanavond avond4daagse. Had ik even moeten gaan kijken, vergeten! Ik geef mijn neefjes morgen wel een zakje snoep, of zou ik wat gezonders doen, een zwembon is ook leuk! Dat moet ik niet vergeten, even noteren in Things. Ondertussen kijk je nog even op Insta. Al die stories, leuk om te zien. Robin doet dat altijd zo easy. Dat moet ik toch ook kunnen denk je bij jezelf. Ben jij ook die persoon die dit het ultieme moment vindt om er dan even in te duiken? Lekker met je cappuccino (met de Nespresso cup smaak caramel) ontspannen op de bank met je telefoon. Je bent alweer aan het Googlelen en ondertussen neem je nog een slokje van je inmiddels, he bah lauwe cappuccino. Got it! ‘Instagram Stories: helder uitgelegd’ die moet ik hebben. Dat is handig een filmpje van 2 minuten.Je krijgt een geniale ingeving, alweer zo productief, is dat ook niet wat voor je cv? Mijn verhaal, mijn levensloop, vertellen via een video cv. Wel hip. Hmm… Eens over nadenken. Je neemt de laatste van je nu echt koude cappuccion en bent wel toe aan dat lekkere brosse bokkepootje. Je weet wel die zo’n lekkere bite heeft. Zo eentje die je oma vroeger op een schoteltje met bloemen en een gouden randje serveerde en zei ‘je moet er nog van groeien’. Dat waren nog eens tijden. Daar kon je altijd even gewoon zijn, van je oma hoefde je niet te presteren of wat te produceren. Je oma genoot gewoon als je er was hè? Eerst mijn eerste story eens maken van mijn genietmomentje met mijn bokkepootje. Wat? Is het al 22.00 uur? Dat kan niet. Ik zou nog achter mijn laptop gaan om mijn cv te maken. Nou jah hoor, het is goed geweest voor vandaag. Morgen weer een dag….

Herkenbaar? Vliegt jouw tijd ook voorbij? En voel je je soms zo ongemotiveerd?

En snap je daar soms niets van omdat je echt wel graag ander werk wilt? Verdoe je je hele avond met andere ‘hele belangrijke bezigheden’? En ga je met een onvoldaan gevoel naar bed, omdat je weer niet hebt gedaan wat je moest doen? In dit geval je cv opstellen. Maar waar moet je beginnen met het maken van je cv? Daar zit het hem in! Je wilt wel je cv maken, maar hoe doe je dat toch? Het probleem is je cv maken is een veel te grote actie. Hak hem eens op in delen. Waar moet je beginnen? Wat denk je van de vacature analyseren? Wat voor functie is het? Bij welke organisatie? Ik bedoel als ik op een marketingfunctie solliciteer mag, wat zeg ik moet, je cv een stuk creatiever dan bij een functie als controller, om maar iets te noemen. En mensen zijn heel creatief, en dan ook echt héél creatief. Wat dacht je van een glossy als cv, er zijn mensen die dat doen, echt! Ik heb wel eens een glossy gemaakt voor een bruiloft ter vervanging van het standaard Word-feestboekje zonder enige opmaak vol met wist-u-datjes. Misschien is dat wel een leuk format voor als je bij een webshop wilt werken waar ze wedding-deco verkopen. Enfin, een glossy dus. Of als je een beetje handig bent met InDesign of Photoshop kun je ook heel wat gaafs maken. Ik heb eens een dame begeleid die Infographics maakte voor dagblad Trouw. Je zie dan in één oogopslag zo ongeveer alle info. Erg slim als je beseft dat een recruiter in slechts 7 seconden jouw cv scant en bepaalt of je op de ‘ja’ of ‘nee’ stapel komt. Dit kun je uitproberen met Canva, even inloggen en aan de slag. Voor de creatievelingen op mijn niveau is dat best heel leuk. Jouw profieltekst kan doorslaggevend zijn als er twijfel is, daar gaan we zo op in. Een andere optie is een video-cv. Google maar eens op video-cv en je krijgt de meest mooie resultaten. Erg leuk al die creatievelingen, maar wat nou als je niet als game maker (zie hier zijn game-cv) of cinematograaf (zie hier zijn filmisch-cv) aan de slag wil. Wil jij gewoon aan de slag in het good old vertrouwde Word? Terwijl je wel een goed verzorgd en sprankelend cv hebt? Die ook nog eens eenvoudig is aan te passen per sollicitatie? Dat kan! Word heeft leuke formats. Maar een format is één, wat zet je daar nou in… Ik help je op weg. Je begint met de basics, dat snapte je zelf ook wel maar wat zijn dan die basics tegenwoordig?

Dit zijn je onmisbare contactgegevens: 

 • je voor- en achternaam
 • je adres
 • je geboortedatum
 • je nationaliteit
 • je telefoonnummer (niet je vaste nummer, waar je niet op bereikbaar bent!)
 • je e-mailadres (liefst representatiever dan luv4ever@gmail.com)

Dat is al een goed begin. Daarnaast zet je op jouw cv in de header je naam groot, zodat recruiters en de HR-medewerker snel zien dat het jouw cv is. In de voettekst kan je ook nog wat aardigs en slims zeggen zoals ‘Ik word graag uitgenodigd op gesprek! Bel (je nummer) of email (je mailadres)’. Houd de basisgedachte vast: ‘Ik maak het mijn cv-lezer makkelijk om contact met me op te nemen.’ Dat is geborgd, ze weten hoe ze jou moeten contacten. Nu nog zorgen dat ze dat ook echt willen. Hoe doe je dat?

We starten met een quiz, doe je mee?

Noteer 1 tot 10 op een briefje en dan ‘waar’ of ‘niet waar’. Sollicitanten klaar? Bakken eeuuh… Quizzen maar!

 1. Een cv mag hooguit drie A4 zijn.
 2. Je moet altijd een foto plaatsen op je cv.
 3. Hyperlinks in je cv zijn over de top.
 4. Gaten in je cv tover je weg door slim te spelen met data.
 5. Je zet al je werkervaring met toelichting op je cv.
 6. Je laat je leeftijd achterwege als je ouder bent dan 50.
 7. Je laat zien dat je een professional bent door vakjargon te gebruiken.
 8. Bijbaantjes vermeld je op je cv.
 9. Een onafgemaakte opleiding noteer je wel op je cv.
 10. Je vertelt in je profieltekst wat je allemaal in huis hebt.

De tijd is om! We gaan naar het jury-oordeel, zou André van Duin zeggen bij Heel Holland Bakt. De jury zijn in dit geval de vele jaren ervaring die we zelf hebben en de recruiters en hr-medewerkers die we hebben gesproken. Kom ‘tie…

 1. Niet waar.

Een cv mag hooguit drie A4 zijn.

Een cv is hooguit twee A4’tjes zelfs al heb je 30 jaar werkervaring, en weet je nog zoveel leuks over jezelf te vertellen. Remeber, in 7 seconden scannen ze je cv, dat lukt niet met 3, 4 of 5 kantjes. Overigens is het dan ook de vraag of je wel prioriteiten kunt stellen, of je niet te lang van stof bent, of je jezelf zo belangrijk vindt? Om elk misverstand te voorkomen, doe maar twee A4’tjes. 

 1. Waar.

Je moet altijd een foto plaatsen op je cv.

Zeker doen. Je onthoudt namen met een foto ook veel beter! Zorg wel dat het een lachende foto, scherp en goed belicht. En zonder blote schouders enzo. Het is je eerste indruk. En ja ik geloof je direct als je mij vertelt dat je prachtige schouders hebt maar houd het voor je cv wat zakelijker allemaal. Het is niet je foto voor Tinder he? Bij cv’s zijn er geen cijfers over bekend bij LinkedIn profielen wel. Wist je dat LinkedIn-profielen met een foto 21x vaker bekeken worden? Dat zegt wel wat toch? 

 1. Niet waar.

Hyperlinks in je cv zijn over de top.  

Hyperlinks in je cv zijn niet over de top. Juist een slimme zet. Denk aan wat we net hadden besloten dat we het de recruiter zo makkelijk mogelijk willen maken om jou te contacten, of meer over jou te weten te komen. Een hyperlink naar je LinkedIn is een goed idee, of naar je wekelijkse blog. Ze gaan hoe dan ook Googlen op jou als ze interesse in je hebben. Dus doen! Overigens zijn we geneigd om op linkjes te klikken in een tekst, eerder dan dat we eerst naar Google moeten. Dus het is een slimme zet. 

 1. Niet waar.

Gaten in je cv tover je weg door slim te spelen met data.

Laat de gaten voor wat het is. Ben je er een tijd tussenuit geweest voor een wereldreis, een sabbatical, wegens een burn-out, om voor de kinderen te zorgen, omdat je in rehab zat of om vrijwilligerswerk te doen. Noteer dat achter die jaren. In het sollicitatiegesprek kan je het nader toelichten.

 1. Niet waar.

Je zet al je werkervaring met toelichting op je cv.

De laatste 10 jaar is relevant en die benoem je met tekst en uitleg. Geen hele verhalen, gewoon bullets. Wist je dat we graag rijtjes lezen, opgesomd met nummers of bullets?

Je noemt je bedrijf (tip: met de huidige bedrijfsnaam!) en je functie. Ook hier geldt de meest gangbare titel, het maakt niet uit wat er op je visitekaartje of in je contract staat. Echt niet. Het gaat erom wat de mensen herkennen binnen de organisatie waar je gaat werken. Hebben ze het daar over verkoper, sales-medewerker, relatiebeheerder of accountmanager? We vonden daar een grappig artikel over met dit schema. Vroeger was de baas de baas van het personeel. Punt uit. Nu kan iedereen zich baas noemen. Kijk maar: 

Van CEO tot CMO

Chief Executive Officer  / Hoogste baas
Chief Financial Officer / Hoofd financiën
Chief Operating Officer  / Hoogste baas als de ceo vaak afwezig is
Chief Restructuring Officer / Saneerder
Chief Information Officer / Hoofd IT
Chief Technology Officer / Hoofd IT
Chief Privacy Officer / Hoofd beveiliging
Chief Talent Officer / Hoofd werving nieuw personeel
Chief Memory Officer / Hoofd ideeënbus
Chief Growth Officer / Klusjesman
Chief Morale Officer / Bedrijfsmascotte

Bron https://www.mt.nl/management-team/de-wildgroei-aan-functietitels/761

Die omschrijf je in één zin. Vervolgens komen die lekker leesbare bullets met taken, resultaten, projecten, cijfers etc. Hoe concreter hoe beter.

 1. Niet waar

Je laat je leeftijd achterwege als je ouder bent dan 50.

Ik weet nog dat we een dame in de training CV maken hadden die dat altijd bewust deed. Uit angst afgewezen te worden. Niet doen! Elke recruiter wil weten wat je leeftijd is en bovendien ze kunnen meestal ook best goed hoofdrekenen dus als ze zien wanneer jij je opleiding hebt voltooid dan zijn ze er al snel achter… En misschien zoeken ze wel een vijftiger die zorgt voor rust, niet over drie jaar weer een nieuwe baan wil en bakken ervaring heeft. Snap je wat ik wil zeggen? Gooi je niet je eigen glazen in? Bescherm ze juist als iets kostbaars. Dat kan je doen door in je sollicitatiebrief dit argument ‘te oud’ al te benoemen en om te buigen, zoals hierboven staat.

 1. Niet waar

Je laat zien dat je een professional bent door vakjargon te gebruiken.

Dat kun je juist op tal van andere manieren laten zien, zoals je  werkervaring en je opleiding. En wist je dat (Leuk he, ik laat hem steeds terugkomen a la het feestgidsje van de bruiloft, we moeten toch zelf een feestje maken van je cv he?) het tegenwoordig zo is dat, en nu even opletten want ik doe mijn best het goed te verwoorden, we mensen die vakjargon en dure woorden gebruiken minder slim vinden dan degene die iets ingewikkelds in eenvoudige woorden zegt? Tot zover heb je hem he? Dat komt doordat veel ‘gewone mensen’ vakjargon en dure woorden zijn gaan gebruiken om slimmer te lijken. Maar we zijn nu met elkaar al zo slim, dat we daar doorheen prikken. En dat niet alleen, we overtrekken het door ‘slimme mensen’ als ‘gewone mensen’ te bestempelen als ze jargon en dure woorden gebruiken. Heb je hem nog? Goed om professioneel over te komen, mag je heus wel in je cv zetten als je solliciteert als business analist dat je een ‘agile mindset’ hebt en ervaring met het werken in een Scaled Agile (SAFe) omgeving.  Maar zet niet neer wanneer je iets over marktwerking kwijt wil: ‘Het gaat namelijk niet simpel om de keuze overheid of markt bij het organiseren van de publieke diensten. Het gaat veel meer om een afweging van de effecten op de maatschappelijke welvaart en publieke belangen, waaronder werknemersbelangen.’ (bron)  Ben je ‘m kwijt? Ik ook. Dat is precies wat jargon doet. Als je het niet zo tegen je buurvrouw zou vertellen waarom schrijf je het dan wel zo op je cv? Die recruiter is ook iemands buurvrouw of buurman. Ja, denk daar maar eens over na. 

 1. Waar.

Bijbaantjes vermeld je op je cv.

Ja, je vermeld bijbaantjes op je cv. Maar keep it short! Relevante banen benoem je natuurlijk. Wil jij een functie van beleidsmedewerker in de zorg, dan is het wel handig om te vermelden dat je in de thuiszorg hebt gewerkt. Maar het is minder relevant dat je bollen hebt staan in pakken bij bakkerij ’t Stoepje. Snap je? Je kan ook een kopje maken diverse bijbanen, zoals postbezorger, inpakker en caissière. Daarbij maakt het ook uit waar je op dit moment zit in je carrière. Hoe relevant is het voor je nieuwe baan?

 1. Waar.

Een onafgemaakte opleiding noteer je wel op je cv.

Dat mag je zeker doen. Wees eerlijk. Altijd! Natuurlijk hoef je er geen nadruk op te leggen. Maar hr-medewerkers zijn ook mensen, ze zijn benieuwd naar wie je bent. Je motivatie en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Prima! Belangrijk is wel dat je tekst en uitleg kan geven over het waarom van je keuzes. Het kan van moed getuigen dat jij je opleiding hebt stopgezet. Zo had ik in een moedige vriendin in mijn studententijd die na twee jaar stopte met haar opleiding ‘Restauratie Keramiek en Glas’. In plaats daarvan maakte ze de switch naar de opleiding Biologie aan de VU en ze is al jaren met veel plezier docent Biologie. Zo kan het lopen.

 1. Niet Waar.

Je vertelt in je profieltekst wat je allemaal in huis hebt.

Overdrijven is ook een vak apart, zeggen we wel eens. Alles, alles… Je vertelt wat je in huis hebt én wat relevant is voor de functie. Zorg ervoor dat het niet bij abstracte termen blijft, maak het concreet zoals in deze ‘ICT  is meer dan werk, het is mijn passie! Dat is ook de reden dat ik elke ochtend om 6.00 uur de internationale newsfeeds lees op zoek naar het laatste IT-nieuws.’

En nu aan de slag. Pas de tips en ideeën vooral toe. En heb je hulp nodig? Op kantoor hebben wij verse koffie en knapperige bokkepootjes. Je bent van harte welkom bij de training CV maken, waardoor je een geweldige basis cv hebt die je enkel en alleen hoeft aan te passen per sollicitatie. We denken ook met je mee over je profieltekst, dat is één van de moeilijkste onderdelen om zelf te schrijven weten we uit ervaring. Ben je al member? Schrijf je in via de app. Nog geen membership? Geen nood, dat kan je eenvoudig worden.

WAT KUNNEN WE VOOR JE DOEN? VERTEL HET ONS.

 

7 + 11 =

ONTVANG GRATIS EEN VOORBEELD CV

Ontvang je graag een goed, actueel voorbeeld cv? Gewoon in .doc (word) zodat je direct aan de slag kan? Laat je mailadres achter en we sturen het template naar je op!

 

GROTE LETTERS.
Je geeft hiermee ook toestemming dat je tweewekelijks op dat mailadres een mailing van ons ontvangt. En even tegen jou gezegd: wij vinden dat mensen eigenlijk voor onze mailings zouden moeten betalen. Zo goed zijn ze! En inspirerend en bomvol communicatietips waarmee jij die ENE ruzie voorkomt of in ieder geval wat sneller oplost... Doen?

Gelukt!